Bez wątpienia wszyscy, którzy zaglądnęli na tę stronę są ciekawi czym się zajmujemy. Po co powołaliśmy stowarzyszenie, będąc pracownikami Domu Dziecka w Piekarach Śląskich? Doszliśmy do wniosku, że po dokonanych przekształceniach placówki (co za okropne słowo, które określa miejsce, gdzie mieszkają dzieci!) nie możemy spocząć na laurach. Piekarski Dom Dziecka, to obecnie 4 mieszkania dla dzieci rozrzucone w różnych częściach miasta. Wydawałoby się, że jest już idealnie. A jednak zawsze może być lepiej! Wierzymy w to głęboko i chcemy zrobić zdecydowanie więcej niż obecnie możemy. To był powód powołania stowarzyszenia.

Jako działacze organizacji pozarządowej jesteśmy kompletnymi debiutantami. Postanowiliśmy więc najpierw się uczyć. Dlatego kilkoro z nas uczestniczy, bądź już uczestniczyło w szkoleniach dla organizacji pozarządowych. To w chwili obecnej jest naszym priorytetem. Równolegle jednak podejmujemy działania na rzecz naszych podopiecznych.

Od razu rzuciliśmy się na głęboką wodę aplikując w konkursie ogłoszonym przez Fundusz Inicjatyw Obywatelskich. Czy nasz projekt wygra ? Bardzo byśmy tego chcieli, bo to pomysł na bardzo konkretną pomoc dla dzieci z naszych mieszkań. Jeśli jednak nam się nie uda, to na pewno zdobędziemy konieczne doświadczenie, które zaprocentuje w przyszłości.

Konkurs FIO to przyszłość. Teraz planujemy pomoc dla Kamila. Chcemy znaleźć dla niego bardzo dobrego logopedę, który pomoże chłopcu w jego kłopotach. Na razie nie dysponujemy oszałamiającymi funduszami, ale te pieniądze, które mamy bez wątpienia są wystarczające.

To nasze najbliższe plany. Jak tylko uda nam się pomóc Kamilowi, natychmiast się tym pochwalimy ! Oczywiście poinformujemy również o losie naszego projektu w konkursie FIO.

Na koniec apel do czytelników tego tekstu. Jeśli jesteście w stanie nas wesprzeć, to bardzo o to prosimy. Będziemy szczęśliwi z każdej kwoty, z każdej złotówki, z każdego grosza. Pamiętajcie o nas.