Wreszcie możemy pochwalić się pierwszą akcją podjętą na rzecz konkretnego dziecka. Do naszego Stowarzyszenia napisał Dawid prosząc o pomoc w wyjeździe na praktykę zawodową na Kretę. Nie mogliśmy odmówić, taka okazja zdarza się bardzo rzadko. Jak to się stało, ze Dawid wyjeżdża aż na 3 miesiące do Grecji?

Otóż Dawid jest uczniem Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bytomiu. Rozpoczął naukę w tej szkole dopiero w bieżącym roku szkolnym, a już zyskał bardzo dobrą opinię i renomę. Brał udział w kilku konkursach zawodowych, w których zebrał nagrody i dał się poznać jako wyjątkowo utalentowany młody kucharz, a w przyszłości może Szef Kuchni. To było powodem propozycji szkoły, aby Dawid wyjechał na 3-miesięczną praktykę do greckiego hotelu The Rethymno Mare Resort na Krecie. Aby się tam udać należy zainwestować niewielką w gruncie rzeczy kwotę 500,00 zł. I o tę właśnie kwotę Dawid poprosił Stowarzyszenie "Przyjaciel".

Oczywiście zgadzamy się z radością.