Nadszedł czas na rozstrzygnięcia konkursu na dotację w ramach konkursu ogłoszonego przez Fundusz Inicjatyw Obywatelskich. Dziś na stronie internetowej FIO zamieszczone zostało ogłoszenie o pierwszych decyzjach.

8. kwietnia 2011 roku ogłoszone zostały pierwsze decyzje dotyczące konkursu. Mamy już pierwszą radosną wiadomość - nasz projekt, który nazwaliśmy Przyjaciel - socjoterapeutyczny obóz młodzieżowy przeszedł pierwszy etap eliminacji. Dowód na to znajduje się na stronie Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej. Jeśli klikniecie na podlinkowaną stronę Ministerstwa, to pod pozycją numer 844 zobaczycie, że Stowarzyszenie na rzecz pomocy wychowankom i byłym wychowankom Domu dziecka w Piekarach Śląskich "Przyjaciel" pozytywnie przeszło pierwszą weryfikację.

Okazało się, że nie była to tylko formalność. Już na tej stronie widać, że całkiem ważne i "poważne" organizacje nie przeszły przez pierwsze sito eliminacji. Przykładem jest Międzynarodowy Instytut Dialogu i Tolerancji im. Jana Karskiego. Czekamy cierpliwie, a właściwie już niecierpliwie, na kolejne ogłoszenie. Trzymajcie za nas kciuki.